– Alle burde ta dette vitaminet

En av de fremste innen forskning på vitamin K2 i Norge, professor og molekylærbiolog Jan Oxholm Gordeladze, mener det nye Trippel K2 vitamin-produktet  er gull verdt for folkehelsen.

Og dette er en mann som burde vite hva han snakker om. Han har vært leder i forskningsgruppen “Stamceller og mikroRNA” ved Avdeling for molekylærmedisin ved Rikshospitalt. Gordeladze har sin doktorgrad innenfor emnet enzymologi, og han har internasjonal erfaring fra USA og Frankrike.

– Selv om jeg stort sett har forsket på K2-vitamin med MenaQ7, eller MK-7 som det også kalles, har jeg fulgt forskningen på de andre K2-menaquinonene med stor interesse, sier han.

Nytt og forbedret K2 vitamin-produkt

Det nye produktet Trippel K2 Vitamin inneholder både MK-6 og MK-9 i tillegg til MK-7. Noe som ifølge Gordeladze gir positiv effekt på enda flere organer i kroppen.

– Når de først skulle velge tre menaquinoner, så har du plukket de tre riktige. Det etterligner den sunneste maten du kan spise som inneholder vitamin K2. Det er mange matvarer som inneholder de tre, forklarer han.

Mest vitamin K2 finner du i den japanske retten natto

Men Gordeladze legger til at det er generelt lite vitamin K2 i mat, men det forekommer i ulike typer oster, kjøtt, egg og melkeprodukter.

– Mest vitamin K2 finner du i den japanske retten natto, som er fermenterte soyabønner, sier han.

På spørsmål om han selv har smakt natto, svarer han bekreftende.

– Ja, det har jeg gjort ved flere anledninger, men jeg klarer ikke å bli begeistret for smaken. Mine japanske venner ler av meg når jeg smaker på nasjonalretten deres, sier han med et smil.

Gjennombruddet kom med Rotterdamstudien

Forskningen på effekten av vitamin K2 fikk sitt store gjennombrudd i 2004 med Rotterdamstudien, en omfattende befolkningsstudie som inkluderte 4600 nederlandske menn i alderen 55 og oppover.

Studien, som ble ledet av verdens fremste forsker på vitamin K2, professor Leon Schurgers ved Universitetet i Maastricht, pågikk over to år og viste at inntak av vitamin K2 førte til færre tilfeller av alvorlige avleiringer i blodårer og aorta, nærmere bestemt 52 prosent. 

Mye pågående forskning

– I dag pågår det stadig mye spennende forskning på vitamin K2. Det er mange som jobber med dette internasjonalt, og de ser at vitaminet har en effekt på livskvalitet, sier Gordeladze.

Jeg er overbevist om at pågående forskning vil gi oss enda flere svar

Han refererer blant annet til en artikkel av Lara Pizzorno publisert på anerkjente Longevity Medicine Review, som ytterligere forklarer effekten av de ulike menaquinonene, som MK-6, MK-7 og MK-9. Artikkelen har tittelen “Vitamin K2 – Optimal Levels Essential for the Prevention of Age-Associated Chronic Disease”.

Professor Jan Oxholm Gordeladze var også redaktør for boken “Vitamin K2 – Vital for Health and Wellbeing” som ble utgitt i mars 2017.

– Jeg er overbevist om at pågående forskning på vitamin K2 vil gi oss enda flere svar på hvorfor dette vitaminet bør likestilles med andre viktige vitaminer som kroppen vår trenger. Alle burde ta dette vitaminet, avslutter Gordeladze.