Alle burde ta K2, men noen trenger det mer enn andre

Selv om alle over en viss alder har nytte av vitamin K2, bør særlig én gruppe mennesker vurdere å starte mye tidligere. 

Fra 50 år og oppover bør det være naturlig for alle å tenke på ekstra tilskudd av vitamin K2. Spesielt viktig er det etter at du har fylt 60.  

– Da burde alle bruke vitamin K2, fordi blodårene ikke lenger er like fleksible, forklarer terapeut Stein Flaatrud.  

K2-vitaminet hjelper kroppen med å fjerne unødvendig kalk (kalsium) fra blodåreveggene, og frakter det i stedet ut til skjelettet der det hører hjemme. 

Unngå kalsium på avveie

Dersom du trener mye og hardt, bør du starte med vitamin K2 lenge før du er 50. Hard trening forstyrrer balansen mellom kalsium og magnesium, enten du er amatør eller trener på toppnivå.

– Når kroppen utsettes for stress mister vi magnesium, og gjennom svette kan du miste så mye som 500 milligram hver dag. 

Når kroppen utsettes for stress mister vi magnesium

Tap av magnesium fører til overskudd av kalsium, og et overskudd må gjøre av seg et sted. 

– Dette kan være en av hovedårsakene til at mange skader seg når de kjører kroppen hardt. Kalsiumet som kommer på avveie eller er i overskudd må plasseres et sted, og det er da den ender opp i blodåreveggene dine.

De som trener mye eller lever usunt trenger mer K2

Naturterapeuten mener derfor at hvis du trener hardt, bør du vurdere K2-tilskudd allerede fra 30-40-årsalderen. Det samme gjelder de med en usunn livsstil som stresser mye, spiser dårlig mat og drikker litervis av brus.   

– Det fører til en sur ph-verdi i vevet, som vil føre til enda mer utskilling av kalk. Da bør du starte med K2 før du er 30. 

Dersom transporten av kalsium fra skjelettet og til kroppens myke vev blir for stor, dannes grobunn for en rekke plager. 

K2 er nødvendig for å forebygge plager

Det er helt essensielt å holde orden på overskuddet og plasseringen av kalsium i kroppen, og ifølge terapeuten er vitamin K2 det aller første du bør tenke på. Han mener i tillegg det er et tankekors at mange multivitaminer og mineraltabletter inneholder dobbelt så mye kalsium som magnesium.

Trippel K2 Vitamin er kraftfullt nok til å ha virkning

I arbeidet med hårmineralanalyser har Stein sett med egne øyne hvordan ubalanse av mineraler påvirker kroppen. Han er ikke i tvil om at vitamin K2 er viktig å prioritere. 

– Mange av pasientene mine får beskjed om å kjøpe K2-vitamin, og da med høyt nok innhold. Trippel K2 Vitamin er kraftfullt nok til å ha virkning, og du vil ikke få like godt opptak fra andre lignende produkter.  

STEIN FLAATRUD, TERAPEUT

Stein har 35 års erfaring som terapeut, og driver til daglig klinikken Helhetshelse i Oslo. Han jobber primært med vitamin- og mineralterapi, urtemedisin og mikrobiologi, og er Norges fremste ekspert på hårmineralanalyser.