Visste du at faste oster inneholder mye vitamin K2?

Spørsmålet er om du får i deg nok av vitaminet som er viktig for skjelettet og bra for hjertet.

Dette er temaet i en artikkel som Opplysningskontoret for Meieriprodukter står bak, publisert på forskning.no. At flere seriøse aktører rettet søkelyset mot vitamin K2, er en start mot en bedre folkehelse. Men det er fremdeles en lang vei å gå for at nordmenn skal forstå hvor stor rolle vitaminet spiller for helsa

Hvorfor trenger vi vitamin K?

De aller fleste har hørt om vitamin K, men ikke alle er klar over at vitaminet finnes i to ulike typer – nemlig vitamin K1 og vitamin K2. Vet du forskjellen på dem eller hvorfor vi trenger det? 

  • Vitamin K1 er viktig for koagulering av blodet, i tillegg til at det kan gi bedre benhelse. K1 finnes i planter og grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli.
  • Vitamin K2 aktiverer blant annet et protein i kroppen (Matrix gla protein) som bidrar til å redusere kalsium i blodåreveggene, og samtidig øker tilførselen av mineralet til skjelettet. K2 finnes i produkter fra dyr, som lever og egg, i tillegg til at det dannes av enkelte bakterier. Fermentert mat, faste oster og enkelte syrnede melkeprodukter er andre kilder til vitamin K2.

Det at vitamin K2 finnes i faste og modne oster bekreftes av en nederlandsk studie, som nevnt i artikkelen på forskning.no. 

Forskerne konkluderer med at faste oster, også de norske variantene Gamalost og Norvegia, inneholder relative høye nivåer av K2 sammenlignet med andre ostetyper. Også myke oster som blåmuggost viser seg å inneholde mye vitamin K2. Det er bakterier som syrner ostene og som samtidig produserer K2.

Lite kunnskap i Norge

Det er spesielt i Norge vi har lite kunnskap om vitamin K2. For i motsetning til her hjemme, har de andre nordiske landene offisielle anbefalinger om inntak av vitamin K. 

En omfattende, norsk kostholdsundersøkelse (Norkost, utført 2010-2011) viser at nordmenn får i seg mengder som er mye lavere enn de nordiske anbefalingene. Det tyder på at et vanlig norsk kosthold ikke nødvendigvis dekker behovet for vitaminet, og forklarer hvorfor flere forskere anbefaler tilskudd av vitamin K2. 

Trippel K2 Vitamin inneholder også vitamin D, for god hjertehelse og sterk benbygning.